Riesling Hengst Grand Cru 2021

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

659 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1035059

Sortiment Privatimport

Totalsyra 9,4 g/l

Restsocker 3,2 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Ung men redan nu intensiv doft med inslag av citrus, lime, bergamott, päron och mineral. Smaken är karaktärsfull, aromatisk och kryddig med en välbalanserad hög syra och tydlig mineralitet. Lång elegant eftersmak. Ett vin med mycket bra lagringspotential.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats i stora, traditionella ekfat. Drickes med fördel mellan 2026-2046, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C som apéritif eller till ank- och gåslever, till kryddig och exotisk, asiatisk mat exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar även utmärkt till ost, t ex Münster

Information

Årgång 2021 är den allra första årgången av Riesling Hengst Grand Cru. Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1