Newton Johnson

"A taste of heaven awaits you"

Några av de mest Bourgognelika vinerna i Sydafrika kommer från Hemel-en-Aarde Valley. En underskön dalgång som hämtad ur Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta alldeles utanför staden Hermanus, ett av världens bästa ställen att titta på valar.

Här finns en av de verkliga topproducenterna, familjeföretaget Newton Johnson, som startades av pappa Dave och mamma Felicity i mitten av 1990-talet. Dave hade skrivit en avhandling om Pinot Noir och ville gå från teori till praktik. Det visade sig vara ett mycket lyckat steg. Idag är det sönerna Bevan och Gordon som driver egendomen. Vinmakare är Gordon och hans hustru Nadia och de har snabbt tagit plats bland landets mest erkända och hyllade. Nadia är den mer analytiska av de två, Gordon går mer på känsla.

Här är Pinot Noir och Chardonnay de viktigaste druvorna och ambitionen är att göra viner som kan mäta sig med de bästa i världen. Stockarna är fortfarande unga och vinerna blir allt bättre. "Tänk vilka viner vi kan göra här om tio år", säger Gordon och förutspår fortsatta framgångar.

Deras vin av Pinot Noir var det första av druvan som två år i rad fick högsta betyget fem stjärnor i ansedda sydafrikanska vinbibeln Platter´s, och deras Chardonnay får också ständiga toppbetyg.

De vinrankor som finns på egendomen är äkta kloner från Bourgogne. Egendomen har perfekt jordmån och utmärkta klimatförutsättningar för att rankorna ska trivas. "Alla våra vingårdar kan se havet", säger Gordon Newton Johnson. De sydostliga vindarna från Atlanten hjälper till att svalka druvorna och håller växtsjukdomar borta.

Vid infarten till Newton Johson möts man av skylt med texten: "A taste of heaven awaits you" . Det är ett löfte de lever upp till med råge.