Cavas del Ampurdán

Vinos de aguja - lätt mousserande

I norra Spanien upp mot den franska gränsen ligger Emporda-Costa Brava, eller Ampurdán som det heter på katalanska. Det var det första vindstriktet i Spaniens som fick ursrpungsbeteckningen, Denominación de Origen, D.O.

Här ligger den lilla staden Perelada med knappt tvåtusen invånare i nordöstra Katalonien. Den domineras av slottet Castillo Perelada, vilket också är namnet på en av Spaniens förnämsta vinproducenter som framställer en stor mängd viner i alla prisklasser, från lite enklare breddviner till exklusiva kvalitetsviner.

Här finns också dotterföretaget Cavas de Ampurdán som startades i slutet av 1960-talet och som främst har specialiserat sig på en typ av viner som på spanska kallas "Vinos de aguja", viner som genom en andra jäsning blivit lätt mousserande. Internationellt kallas de "frizzante", vi skulle kanske bäst beskriva dem som piggt pärlande. Det här är en mycket populär vintyp i Spanien och Cavas de Ampurdán dominerar marknaden med sina viner. Mest känt är deras Blanc Pescador, ett vitt, friskt och lätt pärlande vin av druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo.