Remelluri

Vin av fransk modell i Rioja

Remelluri – eller La Granja Nostra Señora de Remelluri som egendomens fullständiga namn lyder – är en av Riojas allra främsta vinproducenter. De historiska rötterna tränger långt tillbaka i tiden, men husets storhetstid började egentligen först när Jaime Rodriguez Salis år 1967 köpte egendomen, och kanske i ännu högre grad sedan Telmo Rodriguez fick ansvar för driften. Telmo Rodriguez växte upp på Remelluri. Han läste biologi i Bilbao, tog sin enologexamen i Bordeaux och praktiserade på några av de främsta egendomarna i Bordeaux och Rhônedalen innan han startade sitt eget företag Companía de Vinos Telmo Rodriguez.

2010 återvände Telmo till Remelluri. Egendomen ligger i staden Labastida i den del av Rioja Alavesa, med sina terrasserade höghöjdsvingårdar som domineras av mager, kalkhaltig lera. Vineriet ligger i direkt anslutning till vingårdarna där odlingen är biodynamiskt inriktad. Totalt äger Remelluri cirka 105 hektar vingårdar, av vilka en liten del finns i San Vicente de La Sonsierra som ligger nära vineriet men i distriktet Rioja Alta.

Det som framförallt lagt grunden till Remelluris framgångar är familjen Rodriguez beslut att redan från början satsa på modern framställningsteknik av fransk modell, vilket bl a innebar att lagring till största delen sker på franska i stället för amerikanska ekfat. Över huvudtaget drivs Remelluri som ett litet boutiquevineri med stor respekt även för de minsta detaljerna i allt från odling till färdigt vin.

Det som blivit husets profilvin är framför allt Remelluri Reserva som ständigt erhåller höga betyg av vinskribenterna.