Casa Castillo

Högklassiga Prioratoviner

Casa Gran del Siurana är ett företag i det intressanta kvalitetsområdet Priorato i norra Spanien. Ungt, men med rötter djupt i historien. Företaget ingår i företagsgruppen Peralada, där bl.a. Castillo Perelada och Cims de Porrera ingår.

Man hade länge letat efter lämplig vingårdsmark för produktion av högklassiga Prioratoviner och mot slutet av 1990-talet lyckades man förvärva två egendomar, som skulle kunna komplettera varandra. Den ena var La Casa Gran, en egendom med en 300-årig historia. I huset hade de munkar bott som bland annat odlat vin på egendomen. Här på slätten kring huset planterade man år 2000 cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot i de 6,63 ha stora vingårdarna som ligger på slättmark med en jord som huvudsakligen består av sediment från floden Siurana, som flyter här.

Man köpte också egendomen La Fredat, även den belägen i Bellmunt del Priorat, men i den bergigare delen där de terrasserade vingårdarna klättrar i den skifferrika jorden. Här började man 2001 plantera 9,82 ha med huvudsakligen de för området traditionella druvsorterna garnacha, cariñena och monastrell, men även cabernet sauvignon och syrah.

Man tillverkar två viner, Cruor och Gran Cruor. Cruor görs på 30% Garnacha, 25% Cabernet sauvignon och 20% Merlot och lagras 14 månader på fat av fransk ek, hälften nya, hälften använda en gång tidigare.

Gran Cruor är ett av de Prioratoviner som har högst andel Syrah – i regel 90 procent – kompletterad med en liten andel Cariñena. Fatlagring 18 månader på nya franska ekfat. Gran Cruor 2005 utnämndes av vinguiden Guia Peñin till årets bästa spanska Syrah.