Odfjell Vineyards

Norska svalklimatsviner i Chile

Historien började för ca 25 år sedan när den banbrytande norska skeppsägaren Dan Odfjell upptäckte och blev kär i det vackra landskapet i Chile. Han bosatte sig i Maipo Valley som idag är det främsta området för att producera röda svalklimatsviner. Området ligger i en dal där svalkande kustbrisar rullar in vilket skapar ett perfekt mikroklimat för att producera vackra viner.


Idag är familjen Odfjell innehavare av ca 85 hektar vinmark med Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Cabernet Franc och Malbec planterade i Maipo-dalen. De har också förvärvat vingårdar i Cauquenes och Curico med gamla vinstockar av Carignan och Malbec som odlas ekologiskt.

Odfjell strävar efter att skapa viner som verkligen representerar kärnan i deras vingårdar. De är särskilt försiktiga med sina vingårdar och satsar på låg avkastning med druvor som handplockas och hanteras individuellt.

 Att vara ledande inom progressiv vingårdshantering är viktigt för Odfjell Vineyards. De vill höja vinodlingens image och praxis i Chile och deras mål är att producera de bästa möjliga vinerna samtidigt som de bibehåller sitt engagemang för hållbart jordbruk och "gröna" vinframställningsmetoder. I enlighet med deras egna mål om "grön" vinframställning  är de nu certifierade av DEMETER som biodynamiska vingårdar.

Odfjell Vineyards implementerar en unik teknik för gravitation designad av Laurence Odfjell, Dans son, som möjliggör en extremt skonsam hantering av druvorna och vinerna. För att uppnå den nödvändiga lutningen för vingården ligger vineriet på en kulle ovanför vingårdarna. Den har byggts in i sluttningen och över 60% av vingården är under marken. Deras unika vineri säkerställer att pumpningen under vinframställningen reduceras till ett absolut minimum, vilket undviker onödig omrörning av vinet. Denna mjuka hantering gör det möjligt för Odfjell Vineyards att bevara alla subtila fruktegenskaper från sina vingårdar till den sista flaskan.