Domaine des Tourelles

Ett vackert beläget Boutique-vineri

Békaadalen i Libanon var en fredlig plats 1868 när franske agronomen och äventyraren François-Eugène Brun grundade sin vingård Domaine des Tourelles i Chtaura. Han kunde svårligen förutse de strider som skulle komma att plåga Libanon under inbördeskriget hundra år senare. Platsen han valde hade de perfekta förutsättningarna för framgångsrik vinodling: mineralrik jord, regnfattiga somrar och mer än trehundra soldagar per år.

Idag när freden återvänt till dalen blomstrar den libanesiska vinnäringen. Här finns en mängd vingårdar och ett tiotal av dem, med Domaine des Tourelles i spetsen, arbetar för att sätta Libanon på vinkartan och bevisa att vinerna härifrån kan konkurrera med de bästa från övriga världen. Tradition att falla tillbaka på saknas sannerligen inte, här har odlats vin i över 5000 år. Domaine des Tourelles var den första privatägda vingården i Libanon, allra först var Ksara som ursprungligen drevs av munkar från Jesuiterorden.

Familjen Issa tog vid senaste sekelskiftet över Domaine des Tourelles från ättlingar till vinpionjären Brun. Idag förfogar man över 35 hektar vinmark och produktionen ligger kring 200.000 buteljer årligen. Ambitionen är klar – alltid kvalitet före kvantitet och hela kedjan från ranka till flaska är hantverksmässig. Domaine des Tourelles räknas som en av de allra främsta vinrproducenterna i Mellanöstern och vinerna har erövrat flera internationella utmärkelser. Financial Times har förtjust utnämnt det till "Libanons mest förföriska vinegendom".

Domaine des Tourelles är ett vackert beläget boutique-vineri där stora, prunkande trädgårdar omger själva vinanläggningen – ett populärt besöksmål och platsen för många bröllop!

Det ursprungliga vineri som François-Eugène Brun skapade finns kvar, men anläggningen har steg för steg moderniserats och har idag det allra senaste i utrustningsväg som krävs för att göra riktigt karaktärsfulla kvalitetsviner. Vid sidan om vinframställningen är Domaines des Tourelles berömt för sin tillverkning av anissmakande arrak. Deras Arrak Brun räknas bland de absolut bästa i världen.