Tenuta Rasciatano

En lyckad nysatsning

På Rasciatano har man odlat oliver och vin i mer än fyra sekel. Egendomen ligger bara en dryg mil från Barletta vid kusten, cirka sex mil från Apuliens huvudstad Bari. Olivoljan spelade länge huvudrollen i Rasciatanos verksamhet, och i deras odlingar har kemiska bekämpningsmedel alltid varit bannlysta. Men nuvarande ägaren hade klart för sig att de svala havsvindar som svepte in över de 300 hektaren odlingsmark kunde vara lika viktiga för vinet som för oliverna, så i början av det här seklet växte idén fram att även satsa på viner av hög kvalitet.

Man renoverade den historiska vinanläggning som fanns på egendomen och år 2005 stod den klar. Man beslöt också bygga vidare på den grund som fanns i vingårdarna i form av de lokala, för Syditalien typiska, druvsorterna Nero di troia, Montepulciano och Malvasia, men man kompletterade även med de internationella sorterna Cabernet sauvignon och Merlot. Man engagerade på konsultbasis den välmeriterade vinmakaren Luigi Moio, som när han fått tillfälle bedöma druvorna på Rasciatano, åtog sig uppdraget att dra upp riktlinjerna för en satsning på viner av hög, internationell kvalitetsklass.

Att han lyckats med detta visade sig snabbt när vinet Nero di Troia fick högsta betyget "tre glas" i den italienska vinbibeln, Gambero Rossos Vini d'Italia.