Azienda Agricola Liedholm

Svensken som blev "Il Barone"

Azienda Agricola Liedholm i Piemonte i norra Italien grundades av den svenske fotbollslegenden Nils Liedholm och drivs numera av hans son Carlo Liedholm.

Nils Liedholm är en av våra mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Han var med i laget som tog OS-guld i London 1948 och i VM-finalen mellan Sverige och Brasilien 1958 såg han till att Sverige tog ledningen med 1-0. I Italien ingick han i den berömda Gre-No-Li-trion (Gren, Nordahl, Liedholm) och hans insatser för Milan både som spelare och tränare var sådana att man med vördnad kallade honom Il Barone.

Egendomen Villa Boemia köpte Nils och hans italienska hustru Nina år 1973. De hade letat efter ett hus och funnit Ninas favoritobjekt i San Remo. Just när affären skulle avslutas var det någon som bjöd över med så mycket pengar att paret Liedholm beslöt finna ett alternativ. De hittade Villa Boemia i Cuccaro Monferrato, som ligger ett par mil nordost om Asti i Piemonte. Paret Liedholm hade ingen tanke på att bli vinodlare, men på egendomen fanns en vingård och 1977, fyra år efter köpet av fastigheten, startade de vinföretaget.

Man satsade redan från början på kvalitet i alla avseenden och Villa Boemia var ett av de första vinföretagen i Italien som kvalitetssäkrades enligt ISO-reglerna. Druvbeståndet var huvudsakligen lokalt. Bland annat satsade man på den ovanliga druvsorten Grignolino.

Nils Liedholms son Carlo har nu tagit över och han var tidigt delaktig i verksamheten. Carlo är en passionerad vinodlare och engagerar sig intensivt i varje moment av verksamheten på gården. Han har själv designat etiketten där namnet Liedholm fått karaktäristisk form.