Abbazia di Novacella

Vinmakande kloster vid foten av Alperna

Om man kombinerar nästan 900 års erfarenhet med toppmodern utrustning och de senaste rönen inom oenologin är det inte konstigt om resultatet blir strålande viner. Det är just vad man lyckats med i italienska klostret Abbazia di Novacella. Sedan 1147 har Augustinermunkarna styrt klostret som är lika känt under sitt tyska namn Neustift, för här vid foten av Alperna i regionen Alto Adige har nationalitetstillhörigheten växlat under århundradena. Tyska är ett nästan lika gångbart språk här som italienska, även om den här delen av Sydtyrolen hört till Italien sedan 1919.

Klostret är beläget fyra mil nor om Bolzano längs den klassiska tåglinjen mellan München och Verona. Förutom att vara centrum för tjugo församlingar rymmer det också en också en katolsk internatskola och en konferensanläggning, Klostret är ett populärt besöksmål som bland annat är berömt för sitt magnifika bibliotek med mer än 20 000 volymer, bland annat två exemplar av den berömda Gutenbergsbibeln. Här finns också en förnämlig klosterbutik som säljer både vin och lokala delikatesser.

Men det är förstås främst vinerna som lockar besökare till det vackra klostret. Abbazia di Novacella har flera vingårdar. De viktigaste ligger i klostrets närhet vid sluttningarna ner mot floden Isarco, men man har också odlingar i trakterna kring Bolzano. Vinankorna frodas i den friska alpluften och kombinationen mineralrika jordar och hög höjd ger friska och eleganta viner av högsta klass.

Abbazia de Novacella framställer såväl röda viner som dessertviner, men mest berömda är de vita - som fått högsta betyg bland annat i italienska vinbibeln Gambero Rosso – av druvor som Riesling, Sylvaner, Kerner och Grüner Veltliner. Vinerna exportera till ett femtontal länder världen över. Klostrets vinmakare Celestino Lucin har vid två tillfällen tilldelats titeln "Årets vinmakare" i Italien.