Canevel

Idealiska förutsättningar för Prosecco

Valdobbiadene i provinsen Treviso i nordöstra Italien är hemvisten för Italiens älskade mousserande vin, Prosecco. Det svala klimatet vid foten av Alperna lockar fram det allra bästa ur Proseccodruvan Glera.

Här startade 1979 två hängivna män ett samarbete för att skapa mousserande viner av allra högsta klass. Vinhandlaren och producenten Mario Caramel och vinmakaren Roberto de Lucchi skapade ett vineri med namnet Canevel, som på den lokala dialekten betyder "liten källare". Just så var tanken med det nya företaget: en perfekt plats för hemligheter och traditioner och där man kunde förfina passionen för högsta kvalitet.

Canevels vingårdar ligger på upp till 400 meters höjd och jordmånen är vittrad sandsten och morän. Detta ger idealiska förutsättningar för Glera och lyfter fram den fina fruktigheten och behagliga syran som kännetecknar de främsta från Prosecco regionen. Största noggrannhet läggs längs hela kedjan från urval av druvor till lagring av de färdiga vinerna vilket kännetecknar Canevel.

Idag producerar Canevel ett flertal mousserande viner både med klassificering DOC och den högsta kvalitetsklassen DOCG.
Man är också en av få Prosecco-producenter som också gör "cru-viner" med druvor från endast ett vingårdsläge, bl a Vigneto del Fae och Campofalco.
Sedan 2016 har Canevel ett utvecklingsprojekt och samarbete med producenten MASI