Antoniolo

"I dimmans landskap"

Sedan 1948 har vingården Antoniolo i Gattinara i norra Piemonte levererat toppviner. Den gemensamma tråden som leder familjen Antoniolos arbete genom generationer är den stora kärleken och respekten för landet de brukar, och de försöker tillämpa enkla och minimalt invasiva metoder, vilket ger utrymme för naturens egna arbete.

I Gattinara har det producerats vin sedan romartiden, vilket framgår av arkeologiska fynd. I vingårdarna odlas framför allt Nebbiolodruvan, som lokalt kallas Spanna. Nebbiolo tros härleda från ordet nebbia som betyder "dimma". Under skörden, som i allmänhet äger rum i slutet av oktober, bildas en djup, intensiv dimma i regionen.

De 11 hektar som familjen Antoniolo äger består av gamla vinrankor med en genomsnittlig ålder från 35 till 40 år. Dessa rankor är livskraftiga och särskilt lämpade för ett blåsigt klimat, sydlig exponering och växer i en grundmorän med porfyrisk vulkanisk jord.

Vinifieringen är traditionell och man föredrar de gamla metoderna som blötläggning med inhemska jästar i 14-16 dagar, följt av lagring under en period från 18 till 30 månader i ekfat och slutligen vilar vinet på flaska i 12 månader. Vinerna anses fantastiska med rika aromer och intensiva smaker.