Domaine La Grange

Vacker miljö, utmärkt jordmån och perfekt klimat

Tyska paret Rolf och Renate Freund startade ett framgångsrikt företag för import av vin och delikatesser. Men drömmen var en egen vinegendom och den slog in 2007 när man förvärvade Domaine La Grange, utanför den lilla pittoreska byn Gabian i Languedoc-Rousillon i sydvästra Frankrike.

Här i den relativt nya appellationen AOP Pézenas har de benämningen Languedoc Cru, som är jämförbar med klassifikationssystemet i Bordeaux. Här i Pézenas fanns allt man kunde önska för att skapa storartade viner: underbart vacker miljö, utmärkt jordmån och perfekt klimat. Den sydfranska värmen balanseras av den majestätiska bergskedjan Cevennerna på ena sidan och Medelhavet på den andra som båda bjuder på svalkande vindar. I närheten finns nationalparken Haut Languedoc.

Paret Freund skapade ett ungt team att sköta egendomen med den välkände oenologen Jean Natoli i spetsen. La Grange är medlem i organisationen Terra Vita som tillämpar långsiktigt hållbara odlingsmetoder vilket gynnar den biologiska mångfalden. Ett noggrant grundarbete med analys av varje del av vingården har sett till att varje druvsort hamnat på sin ideala plats.

Hård beskärning, låg avkastning, separat vinifiering av varje enskild odlingslott, minutiöst kontrollerad jäsning och balanserad fathantering är några av stegen som lett till de stora framgångarna för vinerna som skapas under ledning av den begåvade vinmakaren Thomas Raynaud - och som har fått höga betyg av några av vinvärldens ledande kritiker.

Domaine La Grange är en mycket vacker egendom där odlingarna ramas in av ett bälte med områdets typiska undervegetation, garrigue, som är en blandning av vilda blommor och örter. Här stortrivs fjärilar och bin och doften är mättad av vildväxande rosmarin och timjan. Men tar gärna emot besök och för den som vill stanna längre i de vackra omgivningarna finns möjligheten att hyra något av de två charmiga gästhusen.