Célène Bordeaux

Med fokus på Crémant de Bordeaux

Célène Bordeaux är resultatet av en sammanslagning mellan Bordeauxs mest kända producent av mousserade vin Maison de Crémant de Bordeaux (tidigare Ballarin) och familjeföretaget Lannoye, som äger tre vinslott i regionen Entre-deux-Mers, det stora området mellan floderna Garonne och Dordogne.

Célène Bordeaux håller till i byn Haux öster om floden Garonne. Firman är specialiserad på tillverkning av Bordeauxs svar på Champagne: Crémant de Bordeaux.

Vinerna produceras på precis samma sätt som i Champagne, men här är det de klassiska Bordeauxdruvorna som ingår i blandningarna. De vita mousserande vinerna görs främst av Sémillon och Muscadelle, de mousserande rosévinerna av bl a Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Célènes Crémant-viner lagras minst 12 månader på sin jästfällning i firmans kalkstenskällare. Toppcuvéerna får vila på jästen dubbelt så länge. Resultatet är viner med mycket fin mousse och komplexa aromer av bl a citrus, akacia och kryddor.

Célène Bordeaux leds av den unga Céline Lannoye, som dubblerar som VD och vinmakare. Nyligen valdes hon till "Årets talang" av en fransk vintidning. Hon är lika passionerad när det gäller hästar, musik och dans som vinmakande. Vinhusets namn är en kombination av hennes eget namn och Silene, dryckenskapens och vinmakandets gud i den grekiska mytologin.

Även Célines mamma Francoise Lannoye arbetar som vinmakare i firman, precis som vice VD:n Frédéric Costella.