Tilia

Familjen Catenas speciella miljöprojekt

Vinerna görs på druvor som kommer från små, familjeägda enheter, där ägarna själva sköter vingårdarna. Vinerna framställs på Bodegas Esmeralda, det vineri i Mendoza där Catena en gång startade sin kvalitetsvinproduktion.

Catenas vinmakare och vitikulturister genomgår löpande miljökurser vid olika institutioner för att kunna fungera som stödorganisation för dessa odlare och ansvara för att all odling sker med respekt för miljön. Det innebär effektivast möjliga användning av vatten och allt annat som vinplantorna behöver. Man tillför vatten (det handlar om smältvatten från Anderna) endast när ett behov föreligger. För att tillgodose behovet av kväve odlar man täckväxter mellan vinraderna där man också tillför naturgödsel och de pressrester som utgörs av skal och stjälkar.

Odlingarna finns i två speciella områden i södra och östra Mendoza. Eastern Region är ett ökenartat område med 330 soldagar om året, åtta mil sydost om staden Mendoza med vingårdar på 600-650 m h ö h. Härifrån kommer mogna, smakrika, fruktiga druvor med bra koncentration och fint djup. Southern Region ligger 16 mil rakt söder om Mendoza med vingårdar på 900-1200 meters höjd över havet, vilket betyder lägre temperatur. Druvorna är intensivt aromatiska, friska, fräscha och med högre syra.