Poggio de'Colli 2016

  • Piaggia
  • Italien, Toscana IGT

419 kr

  • 750 ml
  • Art.nr PG0201

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Djup, intensiv rubinröd färg med reflexer som stöter i purpurrött. I doften dominerar den röda frukten tillsammans med kryddor och peppar samt med inslag av kaffebönor. Ett koncentrerat vin med eleganta tanniner och utmärkt balans. Avslutningen är ren och intensiv.

Tillverkning

Druvorna plockas från de bästa vingårdslägena och vininfieras i öppna ektunnor med bara naturlig jäst. Nedtryckning av skalhatten sker samtidigt som jäsningen för att extrahera så mycket som möjligt från druvorna. Skalkontakt i ca två veckor. Vinet förs över till franska ekfat där malolaktiska jäsningen sker

Lagring

Det lagras i ca ett år på franska ekbarriquer. Buteljering utan stabilisering eller filtrering och ytterligare 6 månaders flasklagring.

Passar till

Ett välbalanserat vin som passar utmärkt till italiensk mat i form av krämig risotto och Bistecca alla Fiorentina med rosmarinstekt potatis. Även till mustiga köttgrytor och viltkött.

Information

Detta vin på 100% cabernet franc är en IGT Toscana Rosso. Det är ett vin som Vannucci och hans vinmakare Alberto Antonini började producera i början av 2000-talet. Man producerar ca 10.000 flaskor per år. 2016 var ett riktigt bra år.