Pinot Gris Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru 2016

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

699 kr

  • 750 ml
  • Art.nr ZH0101

Sortiment Privatimport

Totalsyra 3,7 g/l

Restsocker 1,6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Kraftfull doft som pendlar mellan rökighet, krut, flinta och vit frukt. Ett intensivt och kryddigt vin med stor komplexitet och mycket mineralitet som skapar grepp, lång eftersmak.

Tillverkning

Hela klasar pressas varsamt, musten jäser sedan långsamt med vild jäst på gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av viner med socker kvar för att undvika andra jäsning på flaska. Minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet lagras på stora gamla ekfat och får ligga minst 6 månader på sin jästfällning, vinet buteljeras först efter 12-18 månader.

Passar till

Ank- och gåslever, smakrika rätter som knaperstekt anka med Hoisinsås, Ost

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 3