Pinot Gris Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru 2020

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

699 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1030898

Sortiment Privatimport

Totalsyra 4,5 g/l

Restsocker 8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Vegan

Biodynamiskt

Karaktär

Kraftfull doft som pendlar mellan rökighet, krut, flinta och vit frukt. Ett intensivt och kryddigt vin med stor komplexitet och mycket mineralitet. Lång eftersmak.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt i hela klasar och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vin med socker kvar för att undvika andra jäsning på flaska. Minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats 17 månader på sin jästfällning i stora gamla ekfat.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till ank- och gåslever, smakrika rätter gärna med asiatiska inslag, som knaperstekt anka med Hoisinsås. Vinet passar också bra till olika ostar.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 2