Moulin Touchais 2000

  • Vignobles Touchais
  • Frankrike, Loire

501 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 74787

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Söta viner

Karaktär

Djup, utvecklad doft med fina druv- och stiltypiska toner. Blommighet med honungsmelon. Smaken är fyllig och komplex med inslag av honung, torkade aprikoser, kvitten och rostat bröd.

Tillverkning

Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa långsamt i cementtankar.

Lagring

Vinet har lagrats på flaska i minst 10 år före lansering.

Passar till

Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter, rabarber eller till grönmögelostar. Förträffligt gott till gåslever.

Information

Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797. Man kom över en gammal adelsegendom för en billig penning och började odla enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc-druvan. Snart började Touchais att producera dessa söta viner och varje år lades det undan några hundra lådor. 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska så nu lade man istället undan 10 000 flaskor eller mer varje år. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.

Recensioner

The most recent release of Moulin Touchais (for more about whose unusual operation, see my report in issue 172) is a 1996 Coteaux du Layon that illustrates the striking combination of mineral and nobly sweet characteristics that were possible in this unusual vintage, though its notoriously high acidity is scarcely noticeable thanks to the balance lent by high sugar and the harmony conveyed by time in bottle. Alkaline and wet stone aromas here approach the effect of sticking one’s head down a moss- and algae-covered cistern, accompanied by scents of lily, narcissus, quince preserves, stale bread, musk, and sweat. The rich quince character is carried and complimented by a juicy and not at all heavy palate impression, and this finishes with remarkable refreshment and pronouncedly alkaline and stony minerality, as well as snuffed candle wick smokiness and bitterness of quinine. Prices for these wines continue to be quite reasonable considering their combination of quality and late release that permits access to mature nobly sweet Chenin. Such access was still nearly universal in the early ‘80s, when Terry Theise first piqued my interest in nobly sweet Loire Chenin, but gradually the art of holding old stocks died, along with the fashion for these wines – indeed, along with many once-renowned domaines.

Wine Advocate 90p