Masi Grandarella 2011

Masi
Italien, Veneto

209 kr

750 ml
Art.nr 32444

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 6,3 g/l

Restsocker 3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Intensivt mörk röd med blå kant. Stor doft av söt frukt, torkade fikon och russin samt stor portion julkrydda som nejlika och kanel. Kraftig smak med intensiv frukt och hög syra. Tydlig fatkaraktär. Lång, ihållande eftersmak.

Tillverkning

Temperaturkontrollerad jäsning som pågår i 40 dagar i ståltank.

Lagring

Lagras på 600-liters ALlier och Slovenska ekfat i minst 24 månader och sedan får det mogna 4 månader på flaska.

Passar till

Bör serveras vid 17-18 grader för att inte upplevas som alkoholstarkt. Avnjuts med fördel till smakrikt vilt så som ren och skogsfågel, nästan alla sorters ost men med fördel till hårda, smakrika varianter.

Information

Druvorna till Grandarella kommer från vingårdar öster om Valpolicella, i Friuli. Vinet är producerat som en amarone med torkade druvor och två långa jäsningar, dock med druvor - Refosco och Carmenère - som inte tillhör men som måste ingå för att få kallas Amarone. Relle är namnet på de bambumattor som druvorna torkar på fram till jäsningen. Grandarella refererar alltså till dessa rack som druvorna ligger och torkar på. Vinet påminner om amarone men har en mer rustik karaktär då Refosco är sådan till sin natur.