Masi Campofiorin 2015

  • Masi
  • Italien, Veneto

259 kr

  • 1500 ml
  • Art.nr 5123

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,1 g/l

Restsocker 3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

Fruktigt och fräscht som ungt. Ett ganska "snällt" vin vid första anblicken men visar snart att det finns mycket kraft bakom den lena fasaden. Absolut välbalanserat. Mognad med varm, god frukt mot mörka körsbär och tydlig fatlagring.

Tillverkning

Masis dubbeljäsningsmetod. Jäst vin från färska druvor jäses en andra gång med 25% halvtorkade druvor. 18-20 grader i ca 15 dagar.

Lagring

Minst 18 månader på fat och sedan 3 månader på flaska.

Passar till

Passar till det mesta från stekt abborre och skogssvamp till kyckling med tomatsås eller fläsk. Ostar med rejäl smak passar också bra.

Information

På 1960-talet ville Sandro Boscaini och hans far Guido skapa ett mellanting mellan det lätta valpolicella-vinet och den kraftfulla amaronen. De lät en halvårsgammal valpolicella få en andra jäsning på druvrester av recioto. Campofiorin och ripasson var född. Sedan 1990 låter man den andra jäsningen ske med halvtorkade druvor som skulle blivit amarone om de fått torka färdigt. Sedan några år har Masi slutat kalla vinet ripasso eftersom allt för mycket tvivelaktigt vin med denna beteckning kommit ut på marknaden som man inte vill förknippas med. Masi Campofiorin finns även som halvflaska och magnum.