Gewurztraminer Roche Calcaire 2018

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

249 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1030914

Sortiment Privatimport

Totalsyra 2,8 g/l

Restsocker 39,6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita halvtorra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Exotiskt frukt, grapefrukt och citrus och en komplex men diskret kryddighet. Delikat med fin sötma som är i perfekt balans med syran som ger en härlig struktur. Om vinet får mogna lite längre kommer lite mer rökighet fram i karaktären. Långt avslut.

Tillverkning

Hela klasar pressas varsamt, musten jäser sedan långsamt med vild jäst på gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av viner med socker kvar för att undvika andra jäsning på flaska. Minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet lagras på stora gamla ekfat och får ligga minst 6 månader på sin jästfällning, vinet buteljeras först efter 12-18 månader.

Passar till

Vinet passar bra till anklever, fläsk, fågel, kryddiga maträtter och milda ostar.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 4.