Louis Roederer Cristal 2013

  • Louis Roederer
  • Frankrike, Champagne

2 150 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93453

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Karaktär

I den intensiva doften finner man nyanser av honung, rostade hasselnötter,citrusfrukter och vanilj – men finessen ligger i att inga av dessa aromer får möjlighet att dominera över de andra utan hjälper var och en till att skapa en strålande enhet. I smaken bjuder den mogna frukten på ett öppningscrescendo byggt på komponenter som brioche, vit choklad, krita, mineraler och den för Cristal så typiska vaniljtonen. Strukturen är full av kraft, men ändå sammetslen och elegant.

Lagring

32% av druvorna har vinifierats på ekfat.

Passar till

Serveras vid ca 10°C som aperitif, till fisk- och skaldjursrätter, kaviar, lax- och löjrom eller rätter av ljust kött.

Information

Cristals världsrykte är väl etablerat, men det hindrar inte producenten från att hela tiden utveckla sitt prestigevins kvalitet. Grunden för framgångarna ligger i att Louis Roederer förfogar över så omfattande egen vingårdsareal och dessutom i de allra bästa lägena runt om i Champagne. Vinets personliga karaktär skapas inte minst av den "liqueurs de dosage", som tillsätts vinet när jästfällningen skjuts ut. Den består av en blandning av viner från åtta-tio av Roederers främsta vingårdar.

Recensioner

Exotic hints of tangerine and candied ginger are an enticing entrance for this vivid Champagne, accenting a finely meshed range of ripe green apple and cassis fruit, with rich notes of chopped almond, brioche and lemon curd. An underscoring streak of salinity gains momentum through the mouthwatering finish, echoing as it rides the plushly creamy mousse. This is decadence in a sleek and graceful package. Pinot Noir and Chardonnay. Drink now through 2033.

96p WineSpectator