Brachetto D'Acqui DOCG 2018

  • Braida di Bologna Giacomo
  • Italien, Piemonte

95 kr

  • 375 ml
  • Art.nr 6260

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 6,4 g/l

Restsocker 122 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 5,5 %

Söta viner

Karaktär

Vinets färg är intensivt rosa och det har en mousse bestående av små, fina bubblor. Doften är intensivt aromatisk med inslag av jordgubbar och andra röda bär. Smaken är söt, mjuk och läcker med en uppfriskande aromatisk avslutning.

Tillverkning

Man inleder med temperaturkontrollerad maceration i 36 timmar. Alkoholjäsningen sker i slutna högtryckstankar och avbryts genom nerkylning när närmare 140 gram socker per liter ännu finns kvar. Alkoholhalten är då 5,5 %. Vinet sterilfiltreras före buteljering och buteljeras så snabbt som möjligt efter skörd och jäsning för att på så sätt bevara så mycket som möjligt av vinets fräscha fruktighet.

Passar till

Ett vin som passar till bärdesserter eller efterrätter som bygger på fikon, torkad frukt, valnöt, hasselnöt, mandel och pistachenötter. Italienarna njuter det gärna tillsammans med den klassiska julkakan Panettone eller till jordgubbar doppade i mörk choklad, för Brachetto d’Acqui är ett vin som passar bättre än något annat till just mörk choklad.

Information

Av brachetto-druvor från höghöjdsvingårdar gör Braida detta söta, mousserande, röda vin. Den mjuka sötman och de fräscha aromerna gör det till den perfekta följeslagaren till alla typer av desserter.